Ervaringen van scholen

Esther  van Velzen, lerares op ’t Skitteljacht,  Westwoud

“Wij organiseren jaarlijks een gezamenlijke schoolproject. Dit jaar wilden we de kinderen er bewust van maken dat kinderen in arme landen in hele andere  omstandigheden opgroeien en dat zij concreet een steentje kunnen bijdragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de kinderen dáár.Esther van Velzen - Amigos Colombianos

Het goede doel waar we voor kozen was Amigos Colombianos. Ik wist van hun bestaan en ik wist dat zij lespakketten ter beschikking stellen. Er zit, voor verschillende groepen, veel concreet materiaal in dat lespakket, je kan er zo mee aan slag. We kozen voor elke bouw een thema uit de leskist en werkten daarmee toe naar een actiedag met een sponsorloop en een ‘markt’.
De groepen 3 tot en met 8 hadden het vooral over voedsel en in de klas was een ‘huisje’ van dekens en ander kosteloos materiaal gebouwd. Ze konden daar hun ‘zelfgemaakte’ voedsel verkopen en ook schoenen poetsen. In de andere groepen spraken we over het leven in Colombia, over kinderarbeid, straatkinderen, voedsel, enzovoorts. Een vrijwilliger van Amigos Colombianos gaf aan deze groepen ook een diapresentatie, die maakte veel indruk!  Tip: een les Zumba dansen als onderdeel van het lespakket zou leuk zijn, dat maakt het minder zwaar.

De betrokkenheid bij het hele project was zeer groot. Doordat de kinderen zelf hadden geknutseld voor de markt, sponsors hadden gezocht en de sponsorloop ook hadden gelopen, ontstond het gevoel dat ze echt iets bijdroegen. Wat de leraren betreft was het scholenproject geslaagd. Nog een tip:  kinderen willen weten wat er met ‘hun’ sponsorgeld gebeurt… Laat dat concreet zien!”

Susan Visser, adjunct directeur RKBS De Marinx, ’t Veld

“Ik heb het Amigos lespakket gebruikt op de Sint Antoniusschool in Nieuwe Niedorp. Mede aan de hand van dit lespakket hebben de kinderen veel over Colombia en over straatkinderen geleerd. Daarnaast gaf Frank van Rijn van Amigos Colombianos een dia-presentatie over hun project in Medellín. De kinderen waren daar erg van onder de indruk. Door die presentatie kwam het ineens een stuk dichterbij, ook al is Colombia heel ver weg. Het werd de kinderen heel duidelijk hoe straatkinderen in Colombia leven en dat zij zelf heel anders in het leven staan. Om geld in te zamelen voor Amigos Colombianos deden de kinderen, verkleed als straatkinderen, mee met een sponsorloop.
Sinds drie jaar werk ik op een andere school: de Marinx in ’t Veld. Eén keer per jaar organiseert de school een actie om geld in te zamelen voor een goed doel. Ik ga mijn collega’s overtuigen dat ze volgend jaar kiezen voor Amigos Colombianos!”

————————————————————————————————————————————-

Zie ook het verslag van (andere) scholen:

>>   Basisschool De Fontein uit Alkmaar in actie

>>   O.B.S. De Klipper: schoenen poetsen voor geld

Share