2012: het jaar van de verbeterde organisatie en van de gemiste miljoenen

Het kantoor van een woonkazerne in Medellin - amigos colombianos

Afgelopen jaar was een belangrijk jaar voor ons. We hebben er hard aan gewerkt om ons ‘professioneler’ neer te te zetten zodat het publiek beter ziet waar Amigos voor staat: wat is onze missie, wat is onze werkwijze en wat zijn onze resultaten.
Omdat we wel een vrijwilligersorganisatie zijn en blijven en dus beperkt zijn in tijd en energie, hebben we er ook voor gekozen om bij voorkeur sponsoracties te organiseren die in verhouding tot onze inspanningen het meeste geld opleveren. Ons Doel is hetzelfde gebleven: voldoende geld bijeen brengen om ons project  draaiende te houden. Méér geld is natuurlijk ook mooi want dan kunnen we nóg meer Colombiaanse straatmeisjes een toekomst geven.

Theater

Ook in Colombia hebben we spijkers met koppen geslagen. Zoals op deze site vermeld hebben we het programma voor de meisjes verbeterd en aantrekkelijker gemaakt. Het gaat allemaal niet zo snel als ik zou wensen, maar het gaat de goede kant op. Het therepeutisch programma is aantrekkelijker gemaakt en daarnaast maken de meiden nu ook culturele uitstapjes zodat ze weer ‘meedoen’ aan de samenleving. Echt geweldig. Een andere veelbelovende stap voorwaarts is dat een lokale vertegenwoordiger van PUM, een Nederlands expertisecentrum dat bedrijven in ontwikkelingslanden helpt, ons gaat helpen met het vinden van stageplaatsen voor de meisjes. Zo doen ze werkervaring op en wie weet een vaste baan!

Gemiste miljoenen

Tijdens ons werkbezoek afgelopen zomer aan Medellín leken mijn stoutste dromen waar te worden: een Belgische hulporganisatie (Actec) die met budgetten van miljoenen werkt, leek erg geïnteresseerd in het opzetten van een project voor straatmeisjes in Medellín. Uiteindelijk kozen zij voor een project gericht op zwangere, seksueel misbruikte en/of geëxploiteerde meisjes. Geweldig voor die meisjes natuurlijk, maar toch jammer voor ‘onze’ straatmeiden. Gelukkig wil men ons wel betrekken bij de uitwerking van dit project vanwege onze ervaring en specifieke (Nederlandse) visie op straatmeisjesproblematiek. Wij werken hier graag aan mee, óók omdat niet is uitgesloten dat dit project later wordt verbreed naar onze straatmeiden.

10-jarig bestaan

In de afgelopen periode hebben we ons ook voorbereid op onze verjaardag in 2013. Kortom, wij zijn klaar voor het Nieuwe Jaar!

Frank van Rijn

 

Op de foto: het kantoortje van een zogenoemde ‘woonkazerne’  waar mensen, meestal tegen woekerprijzen, kamertjes kunnen huren. Over ‘organisatie’ gesproken…

Share

Vertel

*