Een nacht zonder dak!

Een nacht zonder dak voor Amigos ColombianosIn de nacht van 13 op 14 november sliepen 23 jongeren in de Burghtkerk in Den Burg. Deze Sponsor Sleep-in hoort bij de DiaconAction, waarin kinderen hulp bieden aan mensen in hun buurt. Ditmaal was de Actie verder weg, voor straatkinderen in Colombia. In deze nacht zonder dak was voor het eerst jeugd uit de verschillende kerken (Protestants, RK en Baptist)bij elkaar voor het goede doel.Hieronder is een verslag van één van de deelnemers, Kevin van Helden.

“We gaan met z’n allen voor een nacht in de kerk slapen, om aandacht te schenken aan de straatkinderen in Colombia. Die leven daar dag in dag uit zonder geld, op de straat, en meestal zijn ze ook nog aan de lijm. Wij willen dat die kinderen daar voortaan een beter leven kunnen opbouwen. Daarvoor hebben wij een sponsoractie gehouden om geld voor die kinderen in te zamelen. Hopelijk kunnen we die arme kindertjes helpen……..
Eerst moet je natuurlijk naar de kerk toe komen. Op de fiets of op de auto, zo kwam iedereen daar aan. Lekker starten met een bakkie thee en een lekker koekje. Daarna komt Klarina Combé. Zij laat ons inbeelden hoe het is om een arm kind te zijn, of juist een rijke. Om weggejaagd te worden en door andere mensen te worden bedreigd. Ook leerden we hoe het is om als enige bezitting een stuk krant te hebben, meestal een piepklein stukje, wat je met je hele leven beschermt. Na het stuk expressie van Klarina was er weer een korte pauze. Tijd om stukjes krant boven het luchtrooster te houden en die te laten zweven! Voor de meesten was dit wel een van de leukste dingen. Toen de pauze om was, gingen we naar de presentatie van Amigos Colombianos luisteren. Daar werd verteld over het leven van de straatkinderen in Mèdellin, de op een na grootste stad in Colombia. We zien hoe de kinderen daar veel te lijden hebben. Gelukkig zien we ook de verhalen van kinderen waarmee het goed is gegaan. Die zijn naar het project toegekomen en hebben het daarna ver geschopt. De een met een soort van snackbar, de ander als secretaresse van een belangrijk man. We hebben ook het geldbedrag symbolisch overhandigd. Het was wel € 1319,50! Een hartstikke boel geld waarmee we ruim zes kinderen een jaar kunnen begeleiden, die later een beter bestaan zullen krijgen.Daarna was er een film, en ook een spel voor de kinderen die daar zin in hadden. Je kon ook gewoon proberen om te gaan slapen. Dat was nog knap lastig! Slapen zonder een matje, luchtbed of wat dan ook, in de doos die we allemaal hebben meegenomen. Voor degene die konden slapen, stond de wekker om zeven uur ‘s morgens. Anderen waren natuurlijk allang wakker. Snel je bed en huis opruimen, en vervolgens lekker aan het ontbijt zitten. Nou ja, lekker? De meeste waren nog heel slaperig en warrig, omdat we allemaal natuurlijk veel te weinig slaap hadden gehad. Dan iedereen bedanken die zo hard heeft meegewerkt aan de actie, en nog snel de laatste dingen opruimen. Ons ‘huis’ meenemen en weer terug naar ons echte huis. Zo was het een drukke nacht, met veel leuke dingen. En, om zeker niet te vergeten, we hebben een heleboel hulp geleverd aan de straatkinderen in Colombia. En nu lekker slapen……..” Agka Klaver van Amigos Colombianos vond dit initiatief zo creatief dat zij deze nacht heeft meebeleefd met de jongeren op Texel. Zij heeft ook op een kartonnen doos proberen te slapen.De cheque heeft zij die nacht in ontvangst mogen nemen.

Share

Vertel

*