Tevreden terugblik op werkbezoek aan Medellín

Van 15 tot 29 juni was ik in Medellín en ik kan terugkijken op een waardevol werkbezoek . Ik heb duidelijke afspraken kunnen maken met onze samenwerkingspartner Hogares Claret en ik heb de meisjes en het personeel (en mijzelf) extra kunnen motiveren door mijn bezoek.

Ik was erg tevreden over wat ik aantrof in het familiehuis. Onze nieuwe directrice Paola Davila heeft goed werk afgeleverd en dat blijkt ook uit de goede en rustige sfeer in het familiehuis. Als gevolg daarvan was het aantal meisjes dat vorig jaar het programma vroegtijdig heeft verlaten lager dan ooit. De drie vakopleidingen in het familiehuis draaien naar tevredenheid. Vooral de schoonheidssalon, die afgelopen jaar mogelijk werd gemaakt door een actie van de Soroptimisten, zag er verschrikkelijk professioneel uit en is enorm populair onder de meisjes. Als klap op de vuurpijl is met ingang van 3 augustus Yamile als begeleider komen werken in het familiehuis. Zij was ooit één van de zeven meisjes waar we het familiehuis mee zijn gestart.

Facebook

Het hoogtepunt van mijn bezoek was het weerzien met de bijna dertig meisjes die het programma inmiddels hebben doorlopen. Sommigen kwamen van heinde en verre en enkelen brachten hun partner en kinderen mee. Ook de meisjes (jonge vrouwen) waardeerden de jaarlijkse reünie enorm en zij gaan deze nu voortaan zelf organiseren. Ze hebben een eigen pagina aangemaakt op Facebook en zo inmiddels veel meisjes teruggevonden waarvan we de contactgegevens nog niet hadden. Geweldig!

Domper

Niet alles was rozengeur en manenschijn. Zo hebben we besloten om microprojecten niet meer door Hogares Claret te laten begeleiden. We zijn erg tevreden over de begeleiding door Hogares Claret van het familiehuis en het project zelfstandig wonen (Casa de Egreso), maar bij het begeleiden van individuele projecten met meisjes die niet meer in het programma verblijven komt toch meer kijken. Dat is niet hun kwaliteit en zij hebben dat nu zelf ook erkend. Op één project na kunnen de meisjes in de lopende microprojecten gelukkig zelfstandig verder. Voor dat ene project zoeken we een praktische oplossing.
Enkele weken na mijn terugkeer in Nederland kreeg ik een andere domper. Zoals altijd haal ik veel voldoening uit het échte veldwerk. Dit keer was het me gelukt om een zusje van één van ‘onze’ meisjes uit de prostitutie te halen. Stralend van geluk liet ik de twee zussen (16 en 18) achter. Weer thuis kreeg ik te horen dat het meisje ervandoor was gegaan. Eén van de andere meisjes had in het bijzijn van alle meisjes van het familiehuis gezegd dat zij een prostituee was… Via haar zus probeer ik haar alsnog terug te halen.

Feeling houden

Ook heb ik veel tijd besteed aan het maken van promotievideo’s. Deels samen met een professionele (Colombiaanse, gratis) cameraploeg en deels met mijn eigen cameraatje. Ook hier ben ik erg tevreden over. Ik hoop de beelden binnenkort op onze site te kunnen laten zien.

Al met al kijk ik met voldoening terug op dit bezoek. Het maakte weer duidelijk hoe belangrijk het is om een vinger aan de pols te houden en om de samenwerkingspartner, het personeel en de meisjes te blijven motiveren. Maar ook om zelf feeling te houden met wat er daadwerkelijk gaande is in en rond ons programma.

 

Frank van Rijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Vertel

*