Voorbehoedsmiddelen voor straatmeisjes

Amigos Colombianos heeft er lang voor moeten strijden, maar nu is het dan toch zover. De straatmeisjes in ‘ons’ programma in Colombia krijgen seksuele voorlichting en anticonceptie wanneer zij dat wensen. Dat is belangrijk, want te vaak werd al het goede werk van Amigos Colombianos ondermijnd doordat meisjes kort na het verlaten van het programma zwanger werden of door hun partner in de steek werden gelaten. Als een alleenstaande jonge moeder zonder sociaal netwerk is werk vinden dan vrijwel onmogelijk, waardoor een rooskleurig toekomstperspectief als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Delicaat
Seksuele voorlichting en anticonceptie zijn in het sterk katholieke Colombia nog altijd zeer delicate onderwerpen, ondanks de grootschalige gevolgen van het ontbreken ervan. Vanaf de start van het project heeft Amigos Colombianos er op gehamerd dat voorlichting enorm belangrijk was voor juist straatmeisjes. De overheid verbood echter om actief voorlichting te geven zolang de meisjes hier niet uit eigen initiatief zelf om vroegen. Deze meisjes zijn echter helemaal niet met dit soort zaken bezig als zij er al eens van gehoord hebben.

GGD
Sinds kort komt MetroSalud (vergelijkbaar met de GGD in Nederland) zo’n 3 tot 4 maal per jaar langs op het programma. Zij geven seksuele voorlichting, doen zowel SOA testen als testen naar andere ziektes, geven voorlichting over anticonceptie en verstrekken deze op aanvraag van de meiden. Er worden helaas, maar zoals verwacht, veel SOA’s geconstateerd bij de meisjes.

Trots
Momenteel gebruiken 26 van de 42 meisjes anticonceptie, waarbij zij kunnen kiezen uit een soort prikpil (die 3 maanden beschermt) of een implantaat (die hen 5 jaar beschermt) tegen ongewenste zwangerschap. Ik ben er enorm trots op dat we dit hebben kunnen bereiken!

Agka Klaver
Bestuurslid Amigos Colombianos

Share

Vertel

*