Werkbezoek: persoonlijke aandacht, opleiding en werk

Het werkbezoek naar ons project in Medellín, afgelopen december, zit er weer op. Mijn belangrijkste taak was deze keer om medezeggenschap te organiseren voor de meisjes in ons programma en het personeel dat het programma uitvoert. Uitgangspunt hierbij was dat zij, als gebruikers en uitvoerders van het programma, als geen ander weten wat er nodig is om het programma verder te verbeteren. De resultaten waren enerzijds positief en anderzijds opmerkelijk. Medezeggenschap is in Colombia geen vanzelfsprekend iets en dat is gebleken. De bereidheid om deel te nemen aan de door mijzelf georganiseerde evaluatie was overweldigend groot en vooral het personeel was enorm dankbaar voor de interesse in hun mening over het programma en hun werk. Gelijkertijd kwam ik er achter dat zowel de meisjes als het personeel getraind zullen moeten worden om een daadwerkelijke goede bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van het programma. Vooral de meisjes blijven erg hangen in alledaagse kleine zaken als een betere kwaliteit tandpasta en een grote bus voor het programma. Toch kwamen er ook een aantal zaken uit waar we absoluut iets mee kunnen en is het eerste zaadje gezaaid voor serieuze en volwassen medezeggenschap.

Werk

In de onderhandelingen met onze samenwerkingspartner Hogares Claret heb ik een belangrijke persoonlijke zege behaald. Na jaren van aandringen beseft nu ook onze samenwerkingspartner dat het aan het werk krijgen van onze meisjes dé sleutel is tot een succesvolle toekomst. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat persoonlijke aandacht, opleiding en werk de drie pilaren zijn waar het programma op gebouwd moet worden. We hebben de intentie uitgesproken om vooral de laatste pilaar te gaan versterken. Dat zal ongetwijfeld een extra investering vragen en de vraag is nog even waar dat vandaan moet komen, maar het is voor mij belangrijk dat dit onderwerp nu in ieder geval de aandacht krijgt die het verdient.

Persoonlijk contact

Naast de zakelijke kant van het werkbezoek kan ik na elk werkbezoek niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het persoonlijke contact met de meisjes ter plaatse is. Niet alleen is het contact van onbeschrijfelijke waarde bij het motiveren van de meisjes in hun proces door de persoonlijke gesprekken die ik met hen voer en de verfrissende uitjes die ik organiseer. Ook kan ik ter plaatse vaak snel en concreet ter zaken komen met betrekking tot uitzonderlijke situaties. Zo heb ik Diana, het nichtje van een meisje dat bij ons in het programma heeft gezeten, al op mijn eerste dag een plaats kunnen geven in ons programma. Ze was enkele maanden geleden verkracht door haar oom en vier andere mannen. Ze had haar oom aangegeven en werd nu door haar eigen familie uitgekotst en bedreigd. Erg lastig als je met diezelfde familie in één huis woont.

Netwerk

De reünie voor meisjes die in het verleden aan het programma hebben deelgenomen is voor een groot deel letterlijk in het water gevallen. Door een enorme regenbui viel niet alleen het programma in duigen en kwamen een flink aantal meisjes niet opdagen. Desondanks waren er evenveel als een half jaar geleden. Op zo’n moment is het redden water te redden valt. Zo heb ik anderhalf uur in de stromende regen gevoetbald, waarbij ik het publiek heb proberen te vermaken met dolle en dwaze streken. Tot grote hilariteit. Ondanks het ontbreken van een flink aantal meisjes die we verwacht hadden, kwamen er onverwacht toch ook een flink aantal meisjes die we totaal niet hadden verwacht. Bovendien hebben zij weer contact met weer andere meisjes die aan het programma hebben deelgenomen, waardoor het totaal aantal meisjes in ons netwerk behoorlijk is uitgebreid.

Ik kan tevreden terug kijken op het werkbezoek. Met de aanzet tot medezeggenschap voor de meisjes en het personeel, en de aandacht voor toeleiding naar werk, hebben we twee belangrijke stappen gezet naar een verdere ontwikkeling van het programma. Met de persoonlijke aandacht voor de meisjes in het programma en zij die het programma al hebben verlaten heb ik kunnen bevestigen dat Amigos Colombianos oprechte aandacht heeft voor de meisjes. Wanneer zij deelnemen aan het programma, maar ook daarna.

 

Frank van Rijn

 

 

Share

Vertel

*