Hoe het begon

Amigos Colombianos is opgezet door Frank van Rijn. De directe aanleiding hiervoor was zijn bezoek aan Medellín in 2000. In de straten van de Colombiaanse hoofdstad werd hij geconfronteerd met de onmenselijke omstandigheden waarin straatmeisjes hier moeten (over-)leven. Hij constateerde ook dat er voor straatmeisjes totaal geen opvang of ondersteuning bestond, terwijl er voor straatjongens tientallen programma’s bestonden. “Oneerlijk en onrechtvaardig”, concludeerde hij. Hij startte het project ‘Amigos Colombianos’. Daarmee zette hij de straatmeisjes op de kaart in Medellín en, nog belangrijker, op de agenda van de gemeente Medellín. In 2002 nam de gemeente zelfs het opvanghuis voor straatmeisjes over van Amigos Colombianos.

Samen met de lokale partner stichting Hogares Claret, zette Amigos Colombianos een ‘Familiehuis’ op. Dit familiehuis biedt, voor zo lang als nodig, plaats aan tientallen straatmeisjes en op basis van een met Hogares Claret ontwikkeld programma, worden de meisjes hier voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Overigens werd het ‘project’ Amigos Colombianos op 12 november 2004 omgezet in een zelfstandige stichting.

Actualiteit 2012

Ondanks de positieve ontwikkelingen in Colombia leven er in Medellín anno 2012 nog steeds meer dan tienduizend kinderen op straat. En nog steeds is er voor straatmeisjes minder opvang dan voor straatjongens.
In zijn algemeenheid ziet de toekomst voor straatkinderen er niet rooskleurig uit volgens Unicef. Deze VN-kinderrechtenorganisatie stelde in maart 2012, bij het verschijnen van het jaarrapport The State of the World’s Children, dat de armoede in steden onderbelicht is vergeleken bij die op het platteland. In 2020 wonen 1,4 miljard mensen in sloppenwijken. Vooral bij kinderen in steden groeit de armoede.

Share