Amigos Colombianos bestaat 15 jaar

29 Jun, 2018

Meer dan duizend meisjes maakten gebruik van hulp

Amigos Colombianos is een begrip in West Friesland als het gaat om goede doelen. Velen kennen nog de columns van oprichter Frank van Rijn, hebben op school geld ingezameld of zijn betrokken geweest bij een geldinzamelingsactie. Dit jaar bestaat Amigos Colombianos 15 jaar.

Kwetsbare jonge vrouwen
Amigos Colombianos stond lange tijd bekend vanwege haar hulp aan straatmeisjes, legt Van Rijn uit. Dat programma werd enkele jaren geleden overgedragen aan de lokale samenwerkingspartner en verruild voor een ambulant nazorgprogramma. Jonge vrouwen tussen de 16 en 22 jaar, die uit een hulpprogramma komen, worden geholpen bij het re-integreren in de samenleving en het succesvol opbouwen van hun toekomst. Dat is nodig, omdat er vrijwel geen nazorg bestaat bij hulpprogramma’s in Colombia. Dit heeft tot gevolg dat meisjes na een succesvol hulpprogramma terug worden gestuurd naar dezelfde familie, dezelfde wijk en dezelfde omstandigheden, waardoor het risico om toch weer terug te vallen zeer groot is. Vooral als je geen inkomen meeneemt naar huis en daar armoede heerst.

Vernieuwend
Van Rijn is er vooral trots op dat de samenwerking tussen het Nederlandse bestuur en de (nieuwe) lokale samenwerkingspartner Sueños y Huellas del Mañana tot ontzettend vernieuwende resultaten heeft geleid. Meisjes die nu tot het programma worden toegelaten hebben vanaf de eerste dag een garantie op een inkomen. Hierdoor komen ze met een inkomen naar huis en worden ze daar ook gewaardeerd als een extra kostwinnaar. Meisjes die geen huis meer hebben om naar terug te keren, kunnen hiervan hun eerste eigen huisvesting betalen. Om dit mogelijk te maken is er lokaal een netwerk met bedrijven opgebouwd. Bedrijven waar deelneemsters in het programma een jaar kunnen komen werken. In eerste instantie twee dagen in de week, uiteindelijk full time. De bedrijven ontvangen een subsidie van Amigos Colombianos op de loonkosten en de meisjes worden begeleid vanuit de samenwerkingspartner. Dit project is uniek en zeer vernieuwend in Colombia.

Gezond
In Nederland timmert Amigos Colombianos ook nog steeds aan de weg. Ondanks de crisis is Amigos Colombianos financieel gezond gebleven. Een kwestie van nuchter financieel beleid, volgens Van Rijn. Niet uitgeven wat je niet hebt en altijd een spaarpotje overhouden voor zware tijden. De huidige tijd brengt ook met zich mee dat het niet meer zo eenvoudig is om aan vrijwilligers te komen. Dankzij een aantal zeer betrokken en kundige vrijwilligers blijft Amigos Colombianos echter overeind. Daarbij worden inmiddels wel andere vormen van inkomstenwerving verkend en wordt momenteel onderzocht hoe de publiciteit aan te passen aan de doelgroepen van vandaag. Leuk om te vertellen is dat daarbij onlangs de hulp werd aangeboden van 28 eerstejaars studenten Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam. Zij maakten een portfolio met communicatiemiddelen voor Amigos Colombianos en wonnen daar zelfs een prijs mee.

Toekomst
Van Rijn kijkt de toekomst met vertrouwen tegemoet. Dit werk blijft gewoon enorm inspirerend. En zolang er mensen zijn die het verschil willen maken in het leven van kwetsbare medeburgers, blijft Amigos Colombianos haar mooie werk doen. Daarbij blijft wel het uitgangspunt dat het project een gelijkwaardige samenwerking is met lokale samenwerkingspartners en op termijn overgedragen wordt.

Nieuwsgierig naar het werk van Amigos Colombianos? Bezoek de vernieuwde website www.amigoscolombianos.nl.

Nieuwsarchief