Selecteer een pagina

Local for Local, Dekker Chrysanten B.V. met Amigos Colombianos

20 jul, 2016

Zoals in de nieuwsbrief al te lezen was, hebben we op onze vestiging in Colombia, Don Bosco, bezoek gehad van vrijwilligers van de organisatie Amigos Colombianos. Het waren mensen uit onze regio: Frank van Rijn uit Hoogwoud en Marion Slippens uit Opmeer. Frank is jongerenwerker in Nibbixwoud geweest, nu in Amstelveen en Marion heeft een vleeswarenbedrijf gehad en heeft met man en kinderen een half jaar door Zuid-Amerika doorgetrokken. Frank schreef columns in het Noordhollands Dagblad over onder andere Amigos Colombianos, zodoende komt deze stichting jullie vast bekend voor.

In Medellin zet de stichting zich vooral in voor straatmeisjes. Ze zijn hebben twee ‘familiehuizen’ waar de meisjes opgevangen worden en die gerund worden door fundacion Hogares Claret. Hier vinden vijftig meisjes tijdelijk onderdak, van enkele maanden tot maximaal een jaar. Ze hebben allerhande ernstige problemen gehad van extreme armoede, drugsverslaving, mishandeling, misbruik en exploitatie. Voor jongens zijn er meer opvangmogelijkheden en zodoende begon Frank in 2002 met de opvang van meisjes. Er wordt gewerkt aan de psychische begeleiding, ook voor het gezin waar de meisjes uitkomen, scholing, opleiding en werk. De meisjes die hierna nog niet op eigen benen kunnen staan, kunnen naar het zelfstandig wonen project, Casa de Egreso doorstromen. Als het goed met de meisjes gaat komen ze weer in de harde maatschappij terecht. De kans op terugval is dan groot. Voor dit nazorg traject kwamen Frank en Marion bij Chis de Jong, en ons bedrijf Dekker terecht. Onze collega Chris kent verschillende bedrijven die veel arbeidskrachten nodig hebben voor chrysantenproduktie.

Frank en Marion hadden twee Colombiaanse damens, Lorena en Esmeralda, mee genomen die lokaal in Medellin met de meisjes werken. Zij zouden de contactie die gelegd kunnen worden verder uitwerken. Ook bedrijven in Colombia kunnen arbeidsintreders met subsidie een werkleerplaats aanbieden. Begeleiding en motivatie kan dan via Amigos Colombianos lopen.

We hebben de mensen eerst een rondleiding door ons bedrijf gegeven. Onze collega Ronald was er aan het werk en wat bleek: hij is al donateur van de stichting. Ook Ron Schoutsen waar we telefonisch contact mee hadden kende de stichting en was donateur. Zowaar Local voor Local. Hierna gingen we met hen op pad naar bedrijven die interesse hadden.

Karin de Buck
Dekker Chrysanten BV

Nieuwsarchief