Selecteer een pagina

Op huisbezoek

17 jun, 2016

Vandaag zijn we op huisbezoek geweest. Voor Marion de eerste keer. Ze zal daar zelf binnenkort ook over schrijven. We zijn op bezoek geweest bij Paola en Flor. Hier een indruk van het bezoek aan Paola.
Paola is een allenstaande moeder van inmiddels 26 jaar. Ze was in 2003 één van de eerste zeven meisjes in het programma van Amigos Colombianos. Ze heeft twee zoontjes, Juan Pablo (9) en Samuel (7). Ze woont in de wijk Enciso in een houten huisje op palen. Het huisje zal binnenkort worden gesloopt, omdat het op instorten staat, de ondergrond niet geschikt is en er het gevaar is dat de huizen hoger op de helling bij zware regenval boven op haar huisje terecht zullen komen.

Paola is zelf op straat geboren. Ze heeft zichzelf voor genomen om haar kinderen een beter leven te geven dan haar moeder haar gegeven heeft. Ze werkt twee dagen in de week tot laat in de avond. De twee kinderen zijn dan alleen thuis. Elke avond dat ze terugkeert naar huis vraagt ze zich af of het huis er nog staat en of ze haar kinderen er aan zal treffen. De vader van de kinderen heeft ze op straat leren kennen. Hij is als gevolg van enorm drugsgebruik een psychiatrisch patiënt geworden en leeft nog altijd op straat.

Op 27 april heeft Paola een hartinfarct gehad. Ze belandde voor een maand in het ziekenhuis en is door het oog van de naald gekropen. De kinderen werden tijdelijk opgevangen door een vriendin, maar er was geen eten voor hen. Vanuit Amigos Colombianos hebben we ons netwerk gemobiliseerd om eten en kleding te regelen voor haar kinderen. Daarnaast hebben we de huur van haar huisje voor drie maanden gegarandeerd om te voorkomen dat haar spulletjes op straat zouden worden gezet.

Uit het gesprek tijdens het huisbezoek blijkt dat Paola op 16-jarige leeftijd twee open hart operaties heeft gehad. Daarbij is een slagader vervangen (door die van een dier) en is een pacemaker ingebracht. Dit heeft ze altijd naar iedereen verzwegen (ook naar ons), omdat ze geen mededelijden wilde. Ze heeft altijd medicijnen moeten slikken. Eén van die medicijnen werd niet vergoed door haar verzekering en heeft ze daarom nooit geslikt. Met tot gevolg dat ze twee maanden geleden een hartinfarct heeft gekregen.

Alhoewel Paola inmidels niet meer tot onze doelgroep behoort, proberen we toch iets voor haar en haar kinderen te betekenen. Vooral door ons netwerk hier in te schakelen. Daarbij richten we ons vooral op een veilige en betaalbare huisvesting en een mogelijk extra inkomen. We zoeken nog iemand die een medicijn wil betalen dat ze een jaar zal moeten slikken. Kosten 1 euro per dag oftewel een eenmalige investering van 365 euro.

Nieuwsarchief